#3 Door de associatieovereenkomst steunt de EU Oekraïne in de militaire strijd tegen de opstandelingen in het oosten van het land en raakt de EU betrokken bij een burgeroorlog

meter_onwaarOnwaar. Het valt niet te beredeneren hoe Nederland of de EU bij de militaire strijd betrokken zou raken. De associatieovereenkomst voorziet in militaire samenwerking, ook op het gebied van crisisbeheersing, maar het is politiek ondenkbaar dat dit wordt vertaald in directe steun in de strijd tegen de opstandelingen in het oosten.

Met de NAVO heeft Oekraïne reeds langer een diepgaande relatie. In 1991 werd Oekraïne lid van de Noord-Atlantische Samenwerkingsraad en in 1994 van het Partnerschap voor de Vrede, allebei gelieerd aan de NAVO. De relatie werd in 1997 versterkt met een bijzonder en verdiept partnerschap en de instelling van een NAVO-Oekraïne-commissie. De nadruk lag daarbij op samenwerking ten behoeve van de hervorming van de defensiesector, in het bijzonder de democratische controle over de krijgsmacht. Na het uitbreken van de crisis met Rusland heeft de NAVO Oekraïne ondersteund met het verbeteren van militaire capaciteiten, maar zelf heeft de NAVO zich nooit gemengd in de strijd tegen de separatisten.

Het gebruik van de term ‘burgeroorlog’ om het gewapend conflict in Oekraïne te classificeren wordt overigens internationaal betwist (zie: Veelgestelde vragen: is er sprake van een burgeroorlog in Oekraïne?)

Bron: NAVO; Overheid.nl


Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

Redactie