#33 Door de associatieovereenkomst gaan miljarden extra steun naar Oekraïne

meter_onwaar

Deze veronderstelling keert onder andere terug als het tiende argument van Burgercomité EU tegen de associatieovereenkomst: “We hebben via de EU en het IMF al meer dan 30 miljard euro in Oekraïne gepompt. Genoeg is genoeg.”

Onwaar. Er gaan miljarden naar Oekraïne via het IMF en ook vanuit de EU. Deze steun staat echter los van de associatieovereenkomst. Wel zullen al bestaande afspraken onder de overeenkomst worden gebracht.

Financiële steun van de EU aan Oekraïne vindt plaats via het Macro Financial Assistance-programma van de Commissie. Via dit programma maken landen in Europa’s omgeving die (fiscale) problemen hebben aanspraak op leningen van de EU. Deze hulp complementeert hulp die door het IMF wordt gegeven. Sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne heeft de Europese Commissie het land met €2,2 miljard gesteund, grotendeels in de vorm van leningen met een lage rente.


Bron: “How the EU is supporting Ukraine”, persbericht van de Europese Commissie (mei 2015) & de beleidspagina voor Oekraïne van de Europese Commissie

Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

Redactie