#34 “Vrij reizen staat los van het associatieakkoord”

Het Twitteraccount van het ministerie van Buitenlandse Zakenmeter_onwaar over het referendum stelde in een reactie op 27 februari 2016: “vrij reizen staat los van het !”

Onwaar. Weliswaar wordt in de tekst geen concreet plan gelanceerd, de associatieovereenkomst bevestigt wel de stappen die in eerdere afspraken met Oekraïne zijn gemaakt, beoogt de visa verder te verruimen en erkent “dat het van belang is op termijn een visumvrije regeling in te voeren”. Van visumversoepeling was al sprake – een overeenkomst daarover werd al in 2012 getekend – maar het onderwerp is wel degelijk aanwezig in de tekst.

Het is van belang op te merken dat het bij ‘vrij reizen’ niet gaat om arbeidsverkeer. Het betreft een maximaal verblijf van 90 dagen, gecontroleerd met een inreisstempel. Werkvisa worden nog steeds apart verstrekt. Vluchtelingenstromen zijn moeilijk te voorspellen, maar staan eveneens los van de overeenkomst. Zo is ook de instroom van Syrische vluchtelingen in de Europese Unie anno 2016 niet gereguleerd door een verdrag of overeenkomst.


Bron: “Commission amends visa facilitation agreement for citizens of Ukraine”, persbericht van de Europese Commissie (juli 2012) & “Myths about the EU-Ukraine Association Agreement”, informatieblad van de Europese Commissie (p.21)

Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

 

Redactie