#5 De associatieovereenkomst heeft weinig economische gevolgen voor Nederland en Oekraïne

meter_onwaarOnwaar. Nederland was het 13de importland van Oekraïne in 2014: 1,4% van de totale goederenimport van Oekraïne was in 2014 afkomstig uit Nederland. De bilaterale goederenhandel tussen Nederland en Oekraïne bedroeg in 2014 1,5 miljard euro. Daarbij had de Nederlandse goederenexport een waarde van bijna 776 miljoen euro.

Als gevolg van de associatieovereenkomst zijn bijvoorbeeld afspraken over markttoegang van goederen gemaakt. Oekraïne zal 99,1% en de EU 98,1% van alle invoerheffingen afschaffen. Hierdoor zullen de handelsmogelijkheden toenemen. Daarmee besparen Oekraïense exporteurs jaarlijks 487 miljoen euro en EU-exporteurs rond de 391 miljoen euro.

Op grond van de associatieovereenkomst kan 90% van de Oekraïense landbouwproducten heffingsvrij op de Europese markt komen. Dit levert Oekraïne een besparing op van ongeveer 330 miljoen euro voor primaire landbouwproducten en 53 miljoen euro voor verwerkte landbouwproducten.

De associatieovereenkomst liberaliseert de handel in industriële producten  vergaand. Oekraïne zal de invoerrechten op machines en apparaten verminderen met 75 miljoen euro. Ondanks enkele uitzonderingen voor auto’s, zal Oekraïne de invoerrechten op voertuigen met 117 miljoen euro verminderen.

Een voorbeeld van het verschil dat de vermindering van invoerrechten maakt is de export van voertuigen. Van de Nederlandse export naar Oekraïne valt 30% in de categorie ‘machines en vervoermaterieel’. Daarbij horen bijvoorbeeld nieuwe en tweedehands tractors en trailers. Momenteel betalen Nederlandse exporteurs van deze goederen tussen de 5 en 10% importbelasting. Deze importbelasting wordt op termijn afgebouwd naar 0%. In tien jaar besparen de Nederlandse exporteurs bijna 13 miljoen euro aan importbelasting bij een gelijkblijvende exportwaarde. Dat betekent concreet dat in 2021 7% bespaard wordt en in 2026 9,2%.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland


Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

Redactie