#37 In feite wordt de Oekraïne een dure vazalstaat zonder zeggenschap in de EU

meter_onwaarGeenStijl schreef dat Oekraïne in feite een “dure vazalstaat zonder zeggenschap in de EU” wordt.

Dit is onwaar. De term ‘vazalstaat’ impliceert een situatie waarin een staat ongewild door een andere staat bestuurd wordt. Oekraïne heeft echter als soevereine staat zelf de wens tot hechte samenwerking met de Europese Unie uitgesproken.

Oekraïne kan na de associatieovereenkomst niet meestemmen over Europees beleid, ook al zal het een groot deel van EU-wetgeving overnemen in de eigen wetgeving. Daarmee is het land echter niet machteloos. Bij de totstandkoming van de associatieovereenkomst in 2014 werd een associatieraad ingesteld, waarin ministers uit Oekraïne en de EU-lidstaten onderwerpen van de overeenkomst bespreken en waardoor Oekraïne een bepaalde mate van zeggenschap heeft.

Deze situatie is vergelijkbaar met die van andere samenwerkingsverbanden van de EU. Een voorbeeld is Noorwegen, dat niet lid is van de Europese Unie maar wel meebetaalt en regels doorvoert, in ruil voor gunstige handelsvoorwaarden.  Binnen een aantal Europese instanties beschikt Noorwegen daarnaast over vertegenwoordigers en een ambassadeur.

Bron:


Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

Redactie