#38 “Oekraïne is wereldleider in illegale vrouwenhandel, kinderprostitutie en doorvoer van drugs”

meter_onwaarBurgercomité EU schrijft in een artikel op hun website dat Oekraïne een “wereldleider is in illegale vrouwenhandel, kinderprostitutie en doorvoer van drugs.”

Dit is onwaar. Oekraïne is zonder twijfel een land waar momenteel internationale criminaliteit een rol speelt. Echter, de claim dat Oekraïne een wereldleider is op het gebied van mensenhandel, kinderprostitutie en drugshandel zou betekenen dat Oekraïne de ranglijsten aanvoert op deze gebieden.  Dit is feitelijk onjuist.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten publiceert jaarlijks een rapport over de rol van landen binnen de illegale mensenhandel. Oekraïne werd in dit rapport als een land op de tweede rang van de watchlist aangeduid. Wat dit betekent is dat het land nog niet aan de meeste internationale normen voldoet, maar wel stappen onderneemt. Het land behoort daarmee nog niet tot de derde rang, de categorie van slechtst presterende landen. Wat betreft kinderprostitutie tonen meerdere studies aan dat landen als Thailand, Zambia, Cambodja en Brazilië de ranglijsten aanvoeren en niet Oekraïne. Als laatste wordt geclaimd dat Oekraïne een belangrijke rol speelt in de doorvoer van drugs. Volgens de UN Office for Drugs and Crime vindt de meeste drugs uit het oosten (heroïne uit Azië) zijn weg echter naar Europa via Turkije, Griekenland en de Balkan.

Bronnen:


Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

Redactie