#42 “Oekraïne vertoont veel eigenschappen van een failed state”

meter_onwaarBurgercomité EU schrijft op haar website dat Oekraïne “veel eigenschappen vertoont van een failed state”.

Dit is onwaar. Doorgaans wordt er over failed states gesproken als men refereert aan landen zoals Zuid-Soedan, Somalië en Jemen; landen die jarenlang verscheurd worden door bloedige burgeroorlogen, waar een effectief centraal gezag en overheidsapparaat ontbreekt. In Oekraine is er simpelweg geen sprake van wijdverspreid staatsfalen en een vergelijking met eerdergenoemde staten is daarom onterecht.

Het begrip ‘failed state’ is echter wel een betwist concept. Er bestaan verschillende definities en er is niet een duidelijke rode lijn die een staat overschrijdt voordat het een failed state wordt. Desalniettemin zijn er bepaalde indicatoren denkbaar a.d.h. waarvan staten kunnen worden gerangschikt op een glijdende schaal. Dit is precies wat Fund For Peace doet met haar State Fragility Index. In 2015 werd Oekraïne in de categorie met het label ‘warning’ geplaatst en er zijn zeker bepaalde factoren waar Oekraïne minder goed scoort, zoals de verdeeldheid van de elite en het functioneren van het veiligheidsapparaat. Aan de andere kant bevinden zich in de ‘warning’ categorie ook landen als China, India en Mexico; landen waarvan we niet zo snel zouden zeggen dat ze een ‘failed state’ zijn.

We zouden in het geval van Oekraïne dus niet over een failed state willen spreken, maar er zijn wel problemen die het land aan zal moeten pakken; ons oordeel is daarom “onwaar”.

Bron: The Fragile States Index


Incomplete of onjuiste informatie gevonden?

 

 

 

Redactie